Wat als ... er dominante leerlingen in een groep zitten? - Wijs een dominante leerling een 'ondergeschikte' rol toe zoals verslaggever, observator, .... - Stel regels op over het aantal keer dat iedereen iets mag zeggen of gebruik praatkaartjes. - Zorg voor een duidelijke structuur van de coöperatieve werkvorm en afbakening van de tijd bij elke fase vb: geef elk kind even veel spreektijd door een time-timer te gebruiken of Elke leerling mag om beurt twee zinnen zeggen. - Complimenteer de leerling als hij niet de baas speelt.
Wat als ... leerlingen niet willen deelnemen? Ga allereerst in gesprek met de leerling op zoek naar de onderliggende reden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een leerling zich niet veilig en gewaardeerd voelt in een groep, niet de kans krijgt deel te nemen of verlegen is en niet weet hoe hij/zij moet deelnemen. Onderstaande tips kunnen hierbij helpen.
- Stel regels op voor (een gelijke) deelname vb: iedereen moet minstens eenmaal iets zeggen. Sprekers mogen elkaar niet onderbreken. - Wijs een niet-bedreigende rol toe zoals tijdbewaker. - Oefen hoe je kan deelnemen aan een gesprek. - Zorg voor een veilig klimaat. Houd hierbij rekening met de groepsindeling. - Indien een leerling aangeeft liever alleen te werken, kan je de waarde van het samenwerken verduidelijken. Samenwerkingsvaardigheden, sociale vaardigheden zijn even belangrijk als cognitieve vaardigheden. - Complimenteer deelname, hoe klein ook.
Wat als ... er geregeld conflicten zijn in de groep? - Leer de leerlingen zelf conflicten oplossen via de win-win methodiek. Oefen deze methodiek in de klas in rollenspel. (Deze is goed beschreven in het boek 'Hoe ga je om met kinderen op school en met hun ouders'? (G. Woltjer, H. J. (2014). Hoe ga je om met kinderen op school en met hun ouders? Groningen: Noodhoff Uitgevers. ) - Leer kinderen 'compromissen sluiten', 'tot een overeenkomst komen'. Zet deze samenwerkingsvaardigheid gedurende enkele weken in de kijker. Stel een T-kaart op om deze vaardigheid concreet te maken. (zie bij 'Leren samenwerken'). Oefen in rollenspel. - Geef aan dat jij beschikbaar bent als ze het conflict niet kunnen oplossen.
Wat als ...een leerling aanhoudend ongepast gedrag vertoont? - Haal de leerling tijdelijk uit de groep. Zorg dat dit niet als straf over komt. Maak duidelijke afspraken. - Gebruik eventueel een gedragsveranderingsprogramma. (Dit is goed beschreven in het boek 'Hoe ga je om met kinderen op school en met hun ouders'? (G. Woltjer, H. J. (2014). Hoe ga je om met kinderen op school en met hun ouders? Groningen: Noodhoff Uitgevers. )